Поправителни изпити

Стипендии

Зрелостничката Антония Костадинова Каймаканска получава от Н-к РИО Бургас служебна бележка за получена оценка Отличен 5.50 на национален кръг на олимпиадата по руски език за учебната 2013/2014 г. 

Дипломиране 12 клас

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН УСПЕХ ЗА ВЪЗПИТАНИК НА РУСКАТА ГИМНАЗИЯ В БУРГАС

Мартин Златев, възпитаник на гимназията за чужди езици „Васил Левски“ – Бургас завоюва второ място в Международната олимпиада по руски език в Москва в своята възрастова група. Успехът на единадесетокласника е изключително постижение – както за него, така и за Руската гимназия.

Международната олимпиада се проведе между 6 и 11 юни в Държавния институт по по руски език „А.С.Пушкин“ под патронажа на Международната асоциация на преподавателите по руски език /МАПРЯЛ/ и със съдействието на Министерството на образованието и науката на Руската Федерация, Россотрудничество и фонд «Русский мир».

“ЗЕЛЕНАЯ ПЛАНЕТА”

ВТОРО МЯСТО И СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ЗА АННА ИВАНОВА В НАЦИОНАЛНИЯ ЕТАП НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС “ЗЕЛЕНАЯ ПЛАНЕТА” ЗА СОЦИАЛНО ЗНАЧИМ ПРОЕКТ В КАТЕГОРИЯТА “ПРИРОДАТА – БЕЗЦЕНЕН ДАР ЕДИН ЗА ВСИЧКИ”

Националният конкурс „Зелената платена 2014” е част от Международния детски екологичен форум „Зелената планета 2014”, провеждащ се по инициатива на Общоруското обществено детско екологично движение „Зелена планета” в рамките на Международната му програма „Диалог на културите: от запознанството към уважението”. Организатори на национално ниво са фондация „Устойчиво развитие за България”, Руският културно-информационен център и Националният дворец на децата.

ЧЕСТИТО НА АННА ИВАНОВА ОТ 10 Г КЛАС НА ГЧЕ “ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

 

НА 17.06 ОТ 12,30- 18,30 ЧАСА ИЛИ НА 18.06 ОТ 8.00 – 13.00 ЧАСА ВСЕКИ ЗРЕЛОСТНИК ТРЯБВА ДА ДОЙДЕ ДО ГЧЕ “ВАСИЛ ЛЕВСКИ” И ЛИЧНО ДА ПОЛОЖИ ПОДПИС ВЪРХУ ДИПЛОМАТА СИ.

НА 20.06 ДИПЛОМИТЕ ЩЕ  СЕ РАЗДАВАТ НА ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ.

Среща с руски интелигенти от фонд „Детский КиноМай”

В ГЧЕ „Васил Левски” на 12.06.2014 г. бе проведена среща с учениците от VIII а клас с класен ръководител Татяна Георгиева във връзка с награждаване на ученичката Лилия Головина, победителка в детски литературен конкурс  „Кино в моей жизни”, проведен от Благотворителния фонд за помощ на деца „Детский КиноМай”,  за написване на есе върху любим филм. Конкурсът се  осъществява с подкрепата на областната администрация на гр. Бургас и РКИЦ в гр. София в рамките на благотворителния форум „Детский КиноМай” на Слънчев бряг. Лилия Головина написа прекрасно есе на руски език върху филма „Белый Бим Черное ухо”, в което изрази своята любов и съпричастност към съдбата на животните.

            На творческата среща присъстваха писателката Татяна Беринг,  журналистката и  писател-преводач Олга Тенева, директорът на ГЧЕ „В.Левски” Весела Иванова, много преподаватели по руски език.

Учениците от гимназията  разказваха на свободен руски език за своите интереси, увлечения и мечти. Гимназистите получиха ценни напътствия за живота, за житейския избор, за творчеството, за славянското единство, за чудната мистерия на славянския фолклор и руската приказност, за тайнствената  българска митология, за света на прекрасното, доброто и непреходното.

За спомен бяха подарени на училището книги на авторката Т. Беринг и преводачката О. Тенева, награди, сувенири, дискове с руски филми, които ще са на разположение в училищната библиотека. Любознателната публика участва активно в срещата – разговор. Тя с възхищение посрещна писателя-сценарист, актьор, поет и бард Алексей Левшин, който я очарова с изпълнението на своите песни и я плени със своята общителност, артистичност,  талант, сърдечност и непринудена откровеност.

Неговото послание към младите любители на руското изкуство бе „Нека този от вас, който пише стихове да продължава да пише и нека този, който твори да продължава да твори!”.

Самият артист беше впечатлен от красивия и уютен пейзаж, необичайния за него изглед на живописните български покривчета и балкончета с цветя, от дружелюбната творческа среда, от познанията на осмокласниците за руската култура и владеенето им на руски език.

„Черевичките“ на „Шарено котле“

      Етнофестивалът се проведе на 8 юни 2014 г.


Ансамбъл за руски танци „Черевички“ от Руската – ГЧЕ“В. Левски“, заедно с ръководителя си Таня Самоковлиева, се вписа в пъстрата фолклорна фиеста на етнофестивала „Шарено котле“ гр. Бургас!
След изложението на лакомствата на различните национални кухни, сред пъстротата на занаятчийските изделия, втората част на фестивалния ден бе изпълнена с песни и танци на представителите на различни етноси.
„Черевичките“очароваха и въодушевиха публиката със стихията на своя танц! Ярки, впечатляващи, красиви и пленителни с националните си руски костюми, с невероятния и въздействащ ритъм на руския танц, енергичните и талантливи танцьори покориха с вихъра си цялата публика и събраха заслужено бурни овации и аплодисменти.
„Шарено котле“ беше във възторг от танците на „Черевичките“!

Дъга над морето

ЗА ВАС ЗРЕЛОСТНИЦИ

ОТ 11 ДО 13 ЮНИ ВКЛЮЧИТЕЛНО В СТАЯ №1 ОТ 8.30 ДО 18.00 ЧАСА, ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ОТ ВИПУСК 2014 Г. МОГАТ ДА РАЗГЛЕДАТ ПИСМЕНИТЕ СИ РАБОТИ ОТ ДЗИ – СЕСИЯ МАЙ/ЮНИ, СЛЕД ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ.

Състезание по превод на руски език

На 7.06.2014г. бе проведено състезание по превод на художествен текст като една от инициативите на фестивала „Дъга над морето“. Ученици от 10 клас на ГЧЕ“В. Левски“ се справиха с писмен и устен превод от български език на руски на откъс от приказка на Ангел Каралийчев и изпълниха задача характеризиране на герои чрез мимика и жест при слушане на текст. Госпожа Цанка Ангелова от книжарница „Хеликон“запозна учениците с нелекия труд на преводача и заедно с Дора Георгиева –учител по руски език в гр.Ямбол и Д. Карарусинова оцени усилията на младите преводачи Александра Чухлева, Ернеста Йовараускайте, Наталия Вълкова и Сияна Божанова. Награди и грамоти на преводачите връчи  г-н Емануил Арнаудов – директор на фестивала.  

Учениците от ГЧЕ „В.Левски“ отбелязаха 215 години от рождението на А.С.Пушкин.

На 6.06.2014 г. представители на клуб „Лира“ с ръководител Нина Янкова и група от десетите класове поднесоха венец  и цветя пред паметника на великия руски поет, рецитираха негови стихове .

Участие във фестивала на рускоезичното изкуство „Дъга над морето“ 2014 г. реализираха любимият  ни ансамбъл за руски танци „Черевички“ с ръководител Таня Самоковлиева , който  изпълни  „Волга, Волга, речка“ и „От зари до зари“. Децата както винаги бяха чаровни и всеотдайни в изпълнението на руските танци, пленителни с националните руски костюми, със своята артистичност и красота, за които им благодарим!

Благодарим за прекрасното изпълнение на вокалното студио към гимназията за руските песни, подготвени за необикновено кратък срок, под ръководството на Илияна Мелникова, която придаде невероятен синхрон на множеството гласове за да  прозвучи  чудесно вокално изпълнение, с въодушевление, радост и темперамент. От сцената се лееше руска реч, музикална и възхитителна. „Мне мама тихо говорила“ и песничката на „Тримата мускетари“ от едноименния филм събраха заслужени аплодисменти, а „Мало тебя“  изпълнена от ТРИО.РУ – Ралица, Беатрис и Камелия впечатли с ритъм, модерност и искрен диалог.

Клуб за любителите на руска поезия „Лира“ с художествен ръководител Нина Янкова посвети своята изява на Пушкин. Рециталът „Пушкин с нами“ демонстрира талант за художествен прочит на руската поезия, отлично руско произношение, любов и уважение към великия руски творец и руската реч.

С чувство, с артистизъм, с талант и впечатляващо изпълнение се изявиха Каролина Цонева, Антония Каймаканска, Елена Христова, Екатерина Стайкова, Радка Желева, Станислава Петрова, Златина Гъркова, Теодора Георгиева. От сцената прозвучаха стиховете на Пушкин, Лермонтов, Рождественски и други руски поети.

Елена Христова с песните „Была любовь“, и „Стены“ беше покоряваща с вокал, сценичност и изключителен талант!

Благодарим на безупречните водещи Радка Желева и Василий Шмыгалев за тяхната инициативност и отговорност!

Благодарим на всички участници, ръководители на групи за достойното представяне на гимназията на фестивала, за тяхната съпричастност към разпространението на руския език, за любовта им към руската култура и литература , музика, песен и реч!

 

Състезание по руски език

В ГЧЕ „Васил Левски“ Нели Кацарска организира състезание по руски език с използване на интерактивни методи на обучение. Двата отбора „Жар – птица“ и „Крепкий орешек“ от 11 клас се представиха отлично и показаха умения за работа в онлайн режим, знания на фразеологизми, спрежение на глаголи, извличане на информация от художествен текст, овладяване на контекстуални нива чрез мимика, пантонима, жест, осъществяване на интерактивна връзка и семантично диференциране, бърза ориентация при различни по тип упражнения. Илюстрира се работен елемент с електронен източник, музика, стих, фразеологизми, миниатюрна инсценировка, лингвистически усет за пренареждане на глаголи, местоимения, фразеологизми. Урокът беше  в чест на Международния ден на руския език и се осъществи в рамките на мероприятията, посветени на руския език и култура в гр. Бургас. 

Среща с московски учители

На 4.06.2014 г. Ректорът на Московски Педагогически университет, директори на водещи московски учебни заведения, сред които лицей № 1525 „Воробьевы горы” и учители от гр. Москва, посетиха ГЧЕ „В. Левски“ и осъществиха среща с преподаватели по различни предмети от училището. Госпожа Нина Пазвантова любезно разказа историята на гимназията и направи презентaция на постиженията.

Интерес предизвикаха изявите на учениците от олимпиади, работата по проекти, приложението на иновационните методи на обучение, възможностите за сътрудничество и обмен на добри практики в образователния процес.

Колегите от Москва разгледаха училището, посетиха часове по руски език, математика и история. Бяха положени основите на бъдещо взаимодействие с перспектива реализиране на двустранни уроци чрез използване на новите технологии за обмяна на информация и разширяване на дейностите по проекти. Обсъдена бе темата за  електронно обучение, скайп-конференции и бъдещи контакти.