Среща на партньорите по секторна програма “Коменски”

Гимназия за чужди езици „Васил Левски” – Бургас бе домакин на пета поредна среща на партньорите по Европейски проект „Опазване на биологичното разнообразие – единственият път към нашето оцеляване” – многостранни училищни партньорства по секторна програма “Коменски” на програмата “Учене през целия живот”, който стартира през септември 2013 и ще приключи юли 2015 година.
Гостуваха 42 ученици и 13 учители от Гърция, Турция, Унгария, Румъния и Словакия.
Целта на тази среща беше пряко запознаване с популацията на дивите животни в природните територии на страната домакин, биоразнообразието, споделяне на добри практики за опазване на околната среда, взаимното разбирателство и междукултурния обмен, интеграцията в европейското семейство.
Програмата бе богата и разнообразна: експериментални дейности, обучения, посещения на забележителности и места, представляващи културен и екологичен интерес (влажни зони, горски защитени територии и др.), разглеждане на културните и архитектурни забележителности на гр.Бургас, Несебър и Созопол, посещение на защитената местност „Пода”, Музея на солта и Природен парк „Странджа” – до устието на река Ропотамо.
Учениците и преподавателите от училищата партньори бяха сърдечно посрещнати от учениците и колектива на ГЧЕ ”Васил Левски” на 03 ноември 2014 г.
След приветствие от Директора – г-жа Весела Иванова, стартира същинската част. Бяха изнесени презентации на английски език от Александра Чухлева – за гимназията, от г-жа Добринка Паскалева – за образователната система в България, от Милена Ярмова – представител на РИОСВ – за резерват „Ропотамо”, Георги Сариев, Велизара Николова, Айлин Сали, Филморена Рашкова, Радка Желева, Елена Вълканова, Наталия Желева, ученици от XI и XII клас, за “Защитени местности в България”, “Защитени местности в Бургаска област”, “Бургаските езера – птичият рай на България”, “Странджа”. Голям интерес предизвикаха музикалните изпълнения на Ралица Бинева, Беатрис Бинева, Камелия Костадинова, Диана Костадинова и Елена Христова – ученици от гимназията. Партньорите аранжираха изложба на календари за 2015 година, изработени с авторски снимки на природни забележителности от всяка държава партньор.

Във вторник, 04 ноември, беше организирано посещение на ЗМ “Пода”, наблюдение на птици в естествените им местообитания, лекция на тема: „Защитена местност “Пода”". Всеки участник получи оборудване за наблюдения на птици (зрителна тръба или бинокъл).  От терасите на Природозащитния център учениците  наблюдаваха  почти всички европейски видове патици, потапници, гмурци, чапли и дори световно застрашените малки корморани. 

На същия ден групата беше любезно посрещната в Община Бургас от г-жа  Веселина Таралова – Директор на Дирекция образование и демографски въпроси, и беше запозната накратко с вида учебни заведения на територията на общината и съдействието, което тя оказва на тези институции с цел успешен образователно-възпитателен процес. След срещата се състоя посещение на Природонаучния и Етнографския музей в гр. Бургас.
В сряда, 05 ноември, придружавани от експерт от РИОСВ Бургас, гостите наблюдаваха  редки и защитени видове растения по р. Ропотамо, странджански ендемити и реликтни видове. 
На 06 ноември  беше отчетена дейността по създаване на европейски хербарии и разменени екземпляри между партньорите, посещение на Музея на солта в гр. Поморие и гр. Несебър – град под защитата на ЮНЕСКО, с екскурзоводи – Владимир Зротев и Милена Иванова – преподаватели от гимназията. Гостите се потопиха за няколко дни в старинната атмосфера на крайбрежните градове. За успешния превод помогнаха всички преподаватели по чужди езици от гимназията със съдействието и на ученици от всички випуски.  
В последния ден от гостуването – петък, 07 ноември, се осъществи дебат на английски език в ГЧЕ „Васил Левски” – „За и против зоопарковете”. Участниците от всички държави бяха разделени на два отбора, които много емоционално и уверено изказаха и защитиха своите тези. Поздравления към участниците поднесоха – Таня Колева – Старши експерт по ПНЕ и Жанета Димитрова – Старши експерт по чужди езици от РИО – Бургас. Гостите бяха поканени и в час по  български език и литература. Преподавателят Нели Захариева и учениците от X Б клас представиха интересни интерпретации на литературни произведения на страните, участващи в Проекта ”Коменски”. Организираха се спортни срещи. Партньорите взеха участие в работата на клубовете, действащи в гимназията, разгледаха специална сбирка от хербарии и  заедно изработиха картички в подготвеното арт ателие. В следобедните часове на същия ден се състоя и заключителната конференция на координаторите.

В мероприятията по посрещането на гостите се включиха всички преподаватели с помощта на ученици от гимназията и за пореден път доказаха, че са един невероятен екип от  професионалисти.

Гостите отпътуваха от нашия град, натрупали прекрасни впечатления и емоции, по тяхно уверение, като споделиха, че задължително ще се върнат отново, защото вече  са убедени, че ще бъдат посрещнати с усмивка и отворени обятия. 

За първи път възпитаници на нашата гимназия взеха участие в престижния МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС „АЗ ОБИЧАМ ЧЕРНО МОРЕ” – НЕСЕБЪР 2014. Конкурсът е посветен на Деня на Черно море – 31октомври и е организиран от:

МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО,  МЛАДЕЖТА И НАУКАТА

ОБЩИНА НЕСЕБЪР

НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА ДЕЦАТА

РЕГИОНАЛЕН ИСПЕКТОРАТ ПО ОБРАЗОВАНИЕ – БУРГАС

ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС – НЕСЕБЪР

и е включен в националния календар на извънкласните дейности.

            Нашите ученици се включиха в раздел „Фотография” и при много сериозна конкуренция постигнаха отлични резултати в класирането:

І място Мария – Николета Костадинова – 10д

ІІ място - Карина Богданова – 8а                          

ІІІ място - Габриела Костова – 8а                         

ІІІ място - Александра Ганчева – 9г                                                          

ІV място - Камен Годжунов – 10д                                                                        

ІV място - Беатрис Бинева – 9д                                                                             

ІV място - Ралица Бинева – 10д                                                                            

V място - Камелия Костадинова – 9д       

             Поздравяваме ги с постигнатия голям успех и им пожелаваме все така активно да развиват своята креативност в областта на изкуството .     

За пореден път Община Бургас и ОДК Бургас проведоха ежегодния конкурс „Морето не е за една ваканция“.
Тази година за наша голяма радост Беатрис Бинева от 9д клас спечели III награда в конкурса за фотография.Това е и първото участие на наш ученик, което ни прави още по-горди с постигнатия успех.

 

Пъстрата броеница на празничните мероприятия, посветени на Деня на руския език на 8 и 9 октомври украси и град Бургас!

На 8 октомври,  в зала „Петя Дубарова“, в Културен център „Морско казино“ –  гр. Бургас, тържествено бяха открити мероприятита,  посветени на Деня на руския език. В мероприятията участваха руски писатели и поети, представители на Тулския държавен педагогически университет „Л. Н. Толстой“, Белгородския държавен университет, Московския Държавен институт за руски език „А. С. Пушкин“.

 Гостите бяха приветствани от представителя на Россотрудничество Сергей Смитюшенко, от ректора на тулския университет Владимир Панин, от директора на ГЧЕ „В. Левски“ г-жа Весела Иванова – с чието любезно съдействие се реализира голяма част от събитието в Бургас, от Василий Кулев  - ГЧЕ „Васил Левски“, отличник – лауреат  на Националния кръг на Олимпиадата по руски език 2013/2014г.,  класирал се за Международния кръг в Москва, от ръководителя на „Клуб переселенцев“ гр. Бургас – Ирина Кудина, от името на преподавателите в ГЧЕ „В. Левски“ – Даниела Карарусинова , от страна на РКИЦ гр.София – г-н Владислав Лесневски.

Празникът бе открит с много настроение  и с очарователното изпълнение на  руския фолклорен ансамбъл „Вереница“ – лауреат на IV регионален  фестивал на конкурса за певчески фолклорни колективи „Наследие“. Под бурни аплодисменти танцуваха своите „Волга, Волга, речка“ и „Романс“ прекрасните танцьори от ансамбъл „Черевички“ на ГЧЕ „В. Левски“ с художествен ръководител г-жа Таня Самоковлиева.

С много любов към града и руския език се представиха участниците на групата от Клуб переселенцев, изпълнявайки „Стихи о Бургасе“ – собствено творчество и с музикален съпровод на китара, с невероятното лирично изпълнение на песента „Изгиб гитары желтой», отправяйки своето послание към всички: «Как здорово, что все мы здесь сегодня собрались!»

Г-н Владислав Лесневски официално връчи сертификатите на учениците, които успешно са издържали изпита за владеене на руски език. С отлични показатели сред тях са Айлин Сали, Иван Тенев, Петя Байкова, Габриела Манолова, Стела Димитрова от ГЧЕ «Васил Левски». Ученичката Александра Чухлева направи презентация  на руски език на Гимназия за чужди езици «Васил Левски» гр. Бургас.

На конференцията по руски език, която се проведе в двата дни, изтъкнати преподаватели от руски висши учебни заведения проведоха серия от семинари, открити уроци и демонстративен показ на едни от най – новите постижения в обучението по руски език. 

На конференцията бяха презентирани три руски висши учебни заведения, водещи подготовка на студенти от чужди страни на територията на Русия. 

На презентациите присъстваха преподаватели от руска и българска страна, директори на учебни заведения, журналисти, общественици, представители на ученическата общност, специалисти по руски език.

В заключителната част на бургаските мероприятия се проведе впечатляващ конкурс за рецитатори. В него участваха ученици от ГЧЕ «Васил Левски» гр. Бургас, от Клуб переселенцев и др. Около 30 ученици рецитираха с артистизъм, с великолепно произношение на руски език, любимите си стихове от руски поети. Активно участваха рецитаторите на клуб «Лира», с ръководител г-жа Нина Янкова.  Проведе се викторина между участниците и презентационен разказ за М. Ю. Лермонтов. Журито беше с международно участие, с представители от руска и българска страна. Отличени бяха лауреатите на конкурса: Елена Вълканова, Кристина Калтакова и Каролина Цонева от ГЧЕ «Васил Левски». Награди и грамоти получиха участвалите в конкурса.  Звучеше прекрасна и възхитителна руска реч.

Празничните мероприятия, посветени на Деня на руския език, бяха посетени от много преподаватели, руски и български граждани, ученици, представители на руски и български обществени организации. Te се реализираха със съдействието на Федералната агенция по работите на Съдружеството на Независимите държави, на съотечествениците, живеещи в чужбина, представителните университети от градовете Тула, Белгород и Москва, РКИЦ гр. София, ГЧЕ «В. Левски» гр. Бургас, със съдействието на представители от община Бургас, РИО Бургас, КЦ «Морско казино» гр. Бургас, с отзивчивост от страна на г-н Сергей М. Андронов, на руски и  български граждани, на преподаватели от ГЧЕ «Васил Левски» и техни възпитаници, както и на много други любители и почитатели на руския език и култура. 

ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

Началото на учебната 2014 – 2015 година беше тържествено отбелязано в ГЧЕ „Васил Левски“. Тържеството започна в 9.00 часа в двора на училището. След официалния ритуал по издигане на националния флаг и поднасяне на цветя на паметника на Васил Левски празникът продължи с тържествена програма. В нея участваха ученици от Гимназията.
Бяха прочетени поздравителни адреси от кмета на Община Бургас Димитър Николов и началника на РИО Георги Даутев.
С менче и „На добър час!“ г- жа Весела Иванова, директор на ГЧЕ „Васил Левски“, пожела на всички учители и ученици успешна нова учебна година.
ГЧЕ „Васил Левски“ е емблема за професионализъм и качествено образование. За 52-годишния си живот с нейното име свързват съдбата си хиляди нейни възпитаници.
Гимназията съхранява и продължава духа на славянството и следва новите европейски ориентири за бъдещите поколения на България.

УЧЕБНИЦИ 2014_2015

КОНСПЕКТИ

ИЗПИТНА СЕСИЯ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

ДНЕВНА ФОРМА


БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

РУСКИ ЕЗИК

НЕМСКИ ЕЗИК

МАТЕМАТИКА

БИОЛОГИЯ И ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ

ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА

ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА

ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ

ПСИХОЛОГИЯ

САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА


МАТЕМАТИКА

БИОЛОГИЯ И ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ

ЕТИКА

Приравнителни изпити

Стипендии

Зрелостничката Антония Костадинова Каймаканска получава от Н-к РИО Бургас служебна бележка за получена оценка Отличен 5.50 на национален кръг на олимпиадата по руски език за учебната 2013/2014 г. 

Дипломиране 12 клас

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН УСПЕХ ЗА ВЪЗПИТАНИК НА РУСКАТА ГИМНАЗИЯ В БУРГАС

Мартин Златев, възпитаник на гимназията за чужди езици „Васил Левски“ – Бургас завоюва второ място в Международната олимпиада по руски език в Москва в своята възрастова група. Успехът на единадесетокласника е изключително постижение – както за него, така и за Руската гимназия.

Международната олимпиада се проведе между 6 и 11 юни в Държавния институт по по руски език „А.С.Пушкин“ под патронажа на Международната асоциация на преподавателите по руски език /МАПРЯЛ/ и със съдействието на Министерството на образованието и науката на Руската Федерация, Россотрудничество и фонд «Русский мир».

“ЗЕЛЕНАЯ ПЛАНЕТА”

ВТОРО МЯСТО И СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ЗА АННА ИВАНОВА В НАЦИОНАЛНИЯ ЕТАП НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС “ЗЕЛЕНАЯ ПЛАНЕТА” ЗА СОЦИАЛНО ЗНАЧИМ ПРОЕКТ В КАТЕГОРИЯТА “ПРИРОДАТА – БЕЗЦЕНЕН ДАР ЕДИН ЗА ВСИЧКИ”

Националният конкурс „Зелената платена 2014” е част от Международния детски екологичен форум „Зелената планета 2014”, провеждащ се по инициатива на Общоруското обществено детско екологично движение „Зелена планета” в рамките на Международната му програма „Диалог на културите: от запознанството към уважението”. Организатори на национално ниво са фондация „Устойчиво развитие за България”, Руският културно-информационен център и Националният дворец на децата.

ЧЕСТИТО НА АННА ИВАНОВА ОТ 10 Г КЛАС НА ГЧЕ “ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

 

НА 17.06 ОТ 12,30- 18,30 ЧАСА ИЛИ НА 18.06 ОТ 8.00 – 13.00 ЧАСА ВСЕКИ ЗРЕЛОСТНИК ТРЯБВА ДА ДОЙДЕ ДО ГЧЕ “ВАСИЛ ЛЕВСКИ” И ЛИЧНО ДА ПОЛОЖИ ПОДПИС ВЪРХУ ДИПЛОМАТА СИ.

НА 20.06 ДИПЛОМИТЕ ЩЕ  СЕ РАЗДАВАТ НА ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ.

Среща с руски интелигенти от фонд „Детский КиноМай”

В ГЧЕ „Васил Левски” на 12.06.2014 г. бе проведена среща с учениците от VIII а клас с класен ръководител Татяна Георгиева във връзка с награждаване на ученичката Лилия Головина, победителка в детски литературен конкурс  „Кино в моей жизни”, проведен от Благотворителния фонд за помощ на деца „Детский КиноМай”,  за написване на есе върху любим филм. Конкурсът се  осъществява с подкрепата на областната администрация на гр. Бургас и РКИЦ в гр. София в рамките на благотворителния форум „Детский КиноМай” на Слънчев бряг. Лилия Головина написа прекрасно есе на руски език върху филма „Белый Бим Черное ухо”, в което изрази своята любов и съпричастност към съдбата на животните.

            На творческата среща присъстваха писателката Татяна Беринг,  журналистката и  писател-преводач Олга Тенева, директорът на ГЧЕ „В.Левски” Весела Иванова, много преподаватели по руски език.

Учениците от гимназията  разказваха на свободен руски език за своите интереси, увлечения и мечти. Гимназистите получиха ценни напътствия за живота, за житейския избор, за творчеството, за славянското единство, за чудната мистерия на славянския фолклор и руската приказност, за тайнствената  българска митология, за света на прекрасното, доброто и непреходното.

За спомен бяха подарени на училището книги на авторката Т. Беринг и преводачката О. Тенева, награди, сувенири, дискове с руски филми, които ще са на разположение в училищната библиотека. Любознателната публика участва активно в срещата – разговор. Тя с възхищение посрещна писателя-сценарист, актьор, поет и бард Алексей Левшин, който я очарова с изпълнението на своите песни и я плени със своята общителност, артистичност,  талант, сърдечност и непринудена откровеност.

Неговото послание към младите любители на руското изкуство бе „Нека този от вас, който пише стихове да продължава да пише и нека този, който твори да продължава да твори!”.

Самият артист беше впечатлен от красивия и уютен пейзаж, необичайния за него изглед на живописните български покривчета и балкончета с цветя, от дружелюбната творческа среда, от познанията на осмокласниците за руската култура и владеенето им на руски език.