Съобщение

Уважаеми ученици и родители, 

По независещи от нас причини се налага промяна на учебника по Литература за 8. кл. 
Същият се заменя с ЛИТЕРАТУРА за 8. клас на Мария Герджикова и колектив, изд. БУЛВЕСТ 2000. 
Благодарим Ви за разбирането! 

Съобщение

Родителската среща за VIII клас ще се проведе на 07.09.2015 г., от 18.00 ч.

Изпитите за кандидатстване на свободните места в ГЧЕ “Васил Левски” ще се проведат както следва:

1. Руски език – 07.09.2015 г., начален час – 09.00 ч.
2. Български език и литература – 08.09.2015 г. – начален час – 09.00 ч.

Поправителни изпити

Списък на учебници

СПИСЪК

VIII а клас

КЛАСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ЩЕ БЪДАТ ОПРЕДЕЛЕНИ СЛЕД 01.09.2015 г.

СПИСЪК

VIII б клас

КЛАСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ЩЕ БЪДАТ ОПРЕДЕЛЕНИ СЛЕД 01.09.2015 г.

СПИСЪК

VIII в клас

КЛАСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ЩЕ БЪДАТ ОПРЕДЕЛЕНИ СЛЕД 01.09.2015 г.

СПИСЪК

VIII г клас

КЛАСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ЩЕ БЪДАТ ОПРЕДЕЛЕНИ СЛЕД 01.09.2015 г.

СПИСЪК

VIII д клас

КЛАСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ЩЕ БЪДАТ ОПРЕДЕЛЕНИ СЛЕД 01.09.2015 г.

СПИСЪК

VIII е клас

КЛАСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ЩЕ БЪДАТ ОПРЕДЕЛЕНИ СЛЕД 01.09.2015 г.

ОБЯВИСЪОБЩЕНИЕ

УНИФОРМИ

 

УЧАСТИЕ НА ГЧЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” В НАУЧНИЯ КОНКУРС „ГЕРОИ НА БЪДЕЩЕТО“

Клуб „Млад еколог“ при ГЧЕ „Васил Левски“ беше ОТЛИЧЕН в научния конкурс „Герои на Бъдещето“. Отборът на гимназията е изцяло дамски и включва: Велмина Георгиева, Теодора Георгиева, Айлин Сали, Анна Иванова и Полина Делева. Конкурсната разработка на тема: „Черноморската луга – природен източник на здраве и красота,“ показваща колко важна е комбинацията от теоретични познания и практическо приложение, когато става въпрос за проблемите на екологията,  впечатли компетентното жури в състав от водещи учени в областта на химията: проф. Тони Спасов (СУ „Св. Кл. Охридски“), акад. Христо Баларев (БАН), Валентина Диканска (BASF България) и др. Награждаването на  победителите се проведе на 24.06.2015 г. от 10,30 ч. в аулата на СУ „Св. Кл. Охридски“. Докато подготвяха и осъществяваха своите решения, учениците от клуб „Млад еколог“ разбираха, че науката, и особено химията, е важно средство, когато става дума за търсенето на иновативни решения на актуални проблеми, свързани с околната среда. За златните момичета на Руската гимназия с ръководител Десислава Стайкова-Маринова  се излъчи репортаж по БНТ, БНР и в-к Мениджър news.

 „Герои на бъдещето“ е част от инициативата CHEMGENERATION, целяща да стимулира образованието по химия в България. Състезанието се провежда в 10 държави от Централна и Източна Европа и България е на второ място по подадени проекти за участие.

Велмина Георгиева, Теодора Георгиева, Айлин Сали, Анна Иванова и Полина Делева благодарят  на учениците от ЗИП Биология-12 клас за подкрепата в реализацията на проекта.

Да си възпитаник на Руската гимназия е богатство и гаранция за успех

На 19 юни зрелостниците от Випуск 2015 година на Гимназия за чужди езици „Васил Левски” – Бургас получиха тържествено своите дипломи. Попътен вятър им пожелаха Директорът на ГЧЕ „Васил Левски” – г-жа Весела Иванова и любимите класни ръководители. 18 отличници на випуска бяха удостоени с грамоти и награди и се вписаха завинаги в историята на гимназията.

Дипломите, вече в ръцете на порасналите момичета и момчета, са верният ключ към успеха им и за в бъдеще.

Пожелаваме на 48-мия випуск на ГЧЕ „Васил Левски” здраве, сили, смелост и още по-високи скокове над препятствията, както ни завеща Апостола – патронът на любимото училище.

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В ГЧЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“

На 12.06.2015 г. ГЧЕ „Васил Левски“ – Бургас обяви „Ден на отворените врати“.

В 13.30 ч. Директорът на гимназията – г-жа Весела Иванова, тържествено откри заключителната конференция по проект: „Опазване на биологичното разнообразие – единственият път към нашето оцеляване“, реализиран по дейност „Многостранни училищни партньорства“ на секторна програма „Коменски“ и финансиран по програма „Учене през целият живот“ на Европейския съюз. Официални гости  на мероприятието бяха г-жа Милка Харизанова – старши експерт по български език и литература и г-жа Жанета Димитрова – старши експерт по чуждоезиково обучение при РИО-Бургас.

В рамките на конференцията приветствие към гостите  и благодарност към учениците и учителите поднесоха г-жа Галена Маврева – координатор на проекта и г-жа Станка Черкезова – старши учител в гимназията. Учениците,  взели участие в дейностите по проекта, представиха пред гостите презентации, песни, видеоклипове и филми. В края на конференцията  учениците бяха отличени с грамота за участие в проекта и e-twinning  сертификат за качество.

Изложба, показваща изработените по проекта календари, брошури, постери, пана, цветя и други материали, съпътстваше Заключителната конференция. На 12.06.2015г. ГЧЕ „Васил Левски“ стана своеобразен храм на извънкласната дейност в гр. Бургас. Десетки родители, ученици, учители  и  родители се стекоха в гимназията, за да почетат събитието. 

Турнир по плажен футбол

На  12.06.2015 г. се проведе турнир по плажен футбол. Участваха 6 профилирани гимназии. Отбора на ГЧЕ “Васил Левски” спечели трето място и беше награден с купа и бронзови медали. 

Участието е по проект “УСПЕХ”.

ПОРЕДНА НАГРАДА НА УЧЕНИЦИ ОТ РУСКАТА ГИМНАЗИЯ, УЧАСТНИЦИ В МЕЖДУНАРОДЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС “ЗАЕДНО В 21 ВЕК”, включен в Националния календар на МОН, под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България.

На 08.06.2015 г. от 18.00 в сградата на Руски културно-информационен център – гр. София родители и ученици от Руската гимназия присъстваха на официална церемония по връчване на наградите на всички класирани участници в международeн конкурс „ВМЕСТЕ В XXI ВЕКЕ», «ЗЕЛЕНАЯ ПЛАНЕТА».

От над 1000 участници от различни държави, гордост за гимназията са постиженията на учениците от ГЧЕ „ Васил Левски”- Бургас:

  • НИКОЛЕТА БРЪЧКОВА от XI клас, класирала се на трето място във възрастова група IX – XI клас в конкурса. Под ръководството на своите ръководители Д. Стайкова, К. Грънчарова, Н. Кацарска, Николета представи единствения реферат на руски език „Славянската писменост и култура и мисията на славянския свят”.
  • КРИСТИНА АЛЕКСЕЕВНА от  IX клас – отличена в категория „Творби на руски език”.

Участието на ученици от Гимназията в конкурс на такова ниво бе прекрасна инициатива за стимулиране интереса на учениците за запознаване с историята и бъдещето на българо-руските връзки и сътрудничество, за формиране в подрастващото поколение чувство на приятелство между народите, а чрез конкурса – предоставяне на възможност за творческата изява на младите.

То е едно логично продължение на интереса на учениците към Русия, предизвикан от посещението и традиционните обучения на наши ученици в ГИРЯ „ А. С. Пушкин”- Москва.

Участниците и гостите на празника бяха приветствани лично от първия секретар на Посолството на Руската Федерация в България, представител на Министерството на образованието и науката на РФ –Роберт Шостаков.

Ученици от Руската гимназия се завърнаха от Москва

Ученици от на гимназията за чужди езици „Васил Левски” се завърнаха от десетдневното обучение в столицата на Руската федерация, съобщи директорката на руската гимназия Весела Иванова. Обучението се е състояло в «Государственный институт русского языка им. А.С. Пушкина ». Групата от тринадесет деца е преминала успешно през всички специализирани лекции. Освен че са придобили нови знания, участниците в обучението са събрали и чудесни впечатления от Москва. Техните учебни занимания са били във времето от 9 до 14 часа. Всеки следобед е имало възможност да бъдат разглеждани забележителностите в града. Сред най – интересните места, посетени от децата, са Третяковската галерия, Музеят на Отечествената война, Дарвиновият музей, Военният музей, Музеят на авиацията и космонавтиката. По време на престоя си, те са успели също да видят зоопарка и да отидат на цирк. Особено ги впечатлили красивите паркови зони, разказаха техни преподавателки.

Учениците, включени в групата са от осми, девети и единадесети клас. По време на обучението, те са имали възможност да усъвършенстват руския си език и да научат повече за руската литература, изкуство и наука. Лекциите им са били водени от изтъкнати специалисти от различни области на знанието. Групата е имала възможност да участва и в конференция, презентираща нов електронен портал.

Татяна Байкушева

Ученици от Гимназия за чужди езици „Васил Левски” – Бургас посетиха Государственньiй институт русского язьiка имени А.С.Пушкина, гр.Москва – Русия – /ГИРЯ/.

За четвърта поредна година в периода 27.05.2015 г. – 07.06.2015 г. група ученици от Гимназия за чужди езици „Васил Левски” – Бургас посетиха Государственньiй институт русского язьiка имени А.С.Пушкина, гр.Москва – Русия – /ГИРЯ/.

Възможността ученици от гимназията да се обучават в реална езикова среда и този път доказа, че това е една успешна традиция и предпочитана форма за прилагане на разнообразни практики за обучение и възпитание. Успешното съчетание на полезно и приятно, на обучение   с разглеждане на забележителности е начин за разнообразяване на учебния процес и възможност за различно и нестандартно опознаване на друга страна.

Темите за обучението бяха съобразени с възрастта и учебния материал на учениците- практически курсове за овладяване на руския език, филми и разкази за различни важни места от историята на града.

Без колебания Москва може да бъде наречена една от най-красивите столици и център на духовната култура на света. Архитектурният й облик се е градил с векове. Днес главният град на Руската федерация няма нищо общо с това, което всички помним от преди години. Темповете, с които този град се променя, могат да бъдат сравнени със скоростта на светлината. Днес  Москва е мегаполис, простиращ се върху повече от 40 км от север на юг и над 30 от изток на запад.

Всеки, решил да се докосне до богатата руска култура, история и изкуство, остава без дъх от красотите на символите и огнищата на културата, които се разкриват пред него

Учениците се запознаха със знакови произведения на велики руски поети, посетиха много забележителности, музеи, природни паркове и места, свързани с културното наследство на Русия, участваха в много и разнообразни дейности, свързани с въвеждането на иновативни практики в обучението по руски език като чужд език. Всички посещения бяха съпроводени с обсъждания и дискусии по темите.

Основателно всички бяха единодушни в мнението си, че прекрасната руска столица расте в крачка с модерния свят, като съумява да запази уникалността си, базирана на вековна история. Забележителностите на Москва са уникални, доказателство за развитието на страната от миналото до днес.

“Този, който не е видял Москва, значи не е видял Русия” – пише през 1765 г. пътешественикът Джакомо Казанова, посетил за първи път страната. И колко много истина има в тези думи на легендарния италианец.

Тази истина и днес важи с пълна сила, дава представа какво е за много хора столицата на Русия. Затова, когато си тръгваха, всички бяха категорични:

„Където и да отидем, искаме пак да се върнем в Москва…”

УЧАСТИЕ НА ГЧЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ВЪВ ФЕСТИВАЛА „ДЪГА НАД МОРЕТО“

На 5.06.2015 г. ГЧЕ „Васил Левски“ участва със свои представители на фестивала „Радуга над морем“.  Очарователната музикална група на г-жа Илияна Мелникова представи две песни на руски език:„Катюша“ и „Мне мама тихо говорила“. Отлично се изявиха индивидуалните рецитатори на руски стихове Росица и Магдалена с ръководител В. Чанева и Сава, Славея и Мари-Никол с ръководител Нина Пазвантова.

МОЛОДЦЫ!