ОБЯВИСЪОБЩЕНИЕ

УНИФОРМИ

 

УЧАСТИЕ НА ГЧЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” В НАУЧНИЯ КОНКУРС „ГЕРОИ НА БЪДЕЩЕТО“

Клуб „Млад еколог“ при ГЧЕ „Васил Левски“ беше ОТЛИЧЕН в научния конкурс „Герои на Бъдещето“. Отборът на гимназията е изцяло дамски и включва: Велмина Георгиева, Теодора Георгиева, Айлин Сали, Анна Иванова и Полина Делева. Конкурсната разработка на тема: „Черноморската луга – природен източник на здраве и красота,“ показваща колко важна е комбинацията от теоретични познания и практическо приложение, когато става въпрос за проблемите на екологията,  впечатли компетентното жури в състав от водещи учени в областта на химията: проф. Тони Спасов (СУ „Св. Кл. Охридски“), акад. Христо Баларев (БАН), Валентина Диканска (BASF България) и др. Награждаването на  победителите се проведе на 24.06.2015 г. от 10,30 ч. в аулата на СУ „Св. Кл. Охридски“. Докато подготвяха и осъществяваха своите решения, учениците от клуб „Млад еколог“ разбираха, че науката, и особено химията, е важно средство, когато става дума за търсенето на иновативни решения на актуални проблеми, свързани с околната среда. За златните момичета на Руската гимназия с ръководител Десислава Стайкова-Маринова  се излъчи репортаж по БНТ, БНР и в-к Мениджър news.

 „Герои на бъдещето“ е част от инициативата CHEMGENERATION, целяща да стимулира образованието по химия в България. Състезанието се провежда в 10 държави от Централна и Източна Европа и България е на второ място по подадени проекти за участие.

Велмина Георгиева, Теодора Георгиева, Айлин Сали, Анна Иванова и Полина Делева благодарят  на учениците от ЗИП Биология-12 клас за подкрепата в реализацията на проекта.

Да си възпитаник на Руската гимназия е богатство и гаранция за успех

На 19 юни зрелостниците от Випуск 2015 година на Гимназия за чужди езици „Васил Левски” – Бургас получиха тържествено своите дипломи. Попътен вятър им пожелаха Директорът на ГЧЕ „Васил Левски” – г-жа Весела Иванова и любимите класни ръководители. 18 отличници на випуска бяха удостоени с грамоти и награди и се вписаха завинаги в историята на гимназията.

Дипломите, вече в ръцете на порасналите момичета и момчета, са верният ключ към успеха им и за в бъдеще.

Пожелаваме на 48-мия випуск на ГЧЕ „Васил Левски” здраве, сили, смелост и още по-високи скокове над препятствията, както ни завеща Апостола – патронът на любимото училище.

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В ГЧЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“

На 12.06.2015 г. ГЧЕ „Васил Левски“ – Бургас обяви „Ден на отворените врати“.

В 13.30 ч. Директорът на гимназията – г-жа Весела Иванова, тържествено откри заключителната конференция по проект: „Опазване на биологичното разнообразие – единственият път към нашето оцеляване“, реализиран по дейност „Многостранни училищни партньорства“ на секторна програма „Коменски“ и финансиран по програма „Учене през целият живот“ на Европейския съюз. Официални гости  на мероприятието бяха г-жа Милка Харизанова – старши експерт по български език и литература и г-жа Жанета Димитрова – старши експерт по чуждоезиково обучение при РИО-Бургас.

В рамките на конференцията приветствие към гостите  и благодарност към учениците и учителите поднесоха г-жа Галена Маврева – координатор на проекта и г-жа Станка Черкезова – старши учител в гимназията. Учениците,  взели участие в дейностите по проекта, представиха пред гостите презентации, песни, видеоклипове и филми. В края на конференцията  учениците бяха отличени с грамота за участие в проекта и e-twinning  сертификат за качество.

Изложба, показваща изработените по проекта календари, брошури, постери, пана, цветя и други материали, съпътстваше Заключителната конференция. На 12.06.2015г. ГЧЕ „Васил Левски“ стана своеобразен храм на извънкласната дейност в гр. Бургас. Десетки родители, ученици, учители  и  родители се стекоха в гимназията, за да почетат събитието. 

Турнир по плажен футбол

На  12.06.2015 г. се проведе турнир по плажен футбол. Участваха 6 профилирани гимназии. Отбора на ГЧЕ “Васил Левски” спечели трето място и беше награден с купа и бронзови медали. 

Участието е по проект “УСПЕХ”.

ПОРЕДНА НАГРАДА НА УЧЕНИЦИ ОТ РУСКАТА ГИМНАЗИЯ, УЧАСТНИЦИ В МЕЖДУНАРОДЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС “ЗАЕДНО В 21 ВЕК”, включен в Националния календар на МОН, под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България.

На 08.06.2015 г. от 18.00 в сградата на Руски културно-информационен център – гр. София родители и ученици от Руската гимназия присъстваха на официална церемония по връчване на наградите на всички класирани участници в международeн конкурс „ВМЕСТЕ В XXI ВЕКЕ», «ЗЕЛЕНАЯ ПЛАНЕТА».

От над 1000 участници от различни държави, гордост за гимназията са постиженията на учениците от ГЧЕ „ Васил Левски”- Бургас:

  • НИКОЛЕТА БРЪЧКОВА от XI клас, класирала се на трето място във възрастова група IX – XI клас в конкурса. Под ръководството на своите ръководители Д. Стайкова, К. Грънчарова, Н. Кацарска, Николета представи единствения реферат на руски език „Славянската писменост и култура и мисията на славянския свят”.
  • КРИСТИНА АЛЕКСЕЕВНА от  IX клас – отличена в категория „Творби на руски език”.

Участието на ученици от Гимназията в конкурс на такова ниво бе прекрасна инициатива за стимулиране интереса на учениците за запознаване с историята и бъдещето на българо-руските връзки и сътрудничество, за формиране в подрастващото поколение чувство на приятелство между народите, а чрез конкурса – предоставяне на възможност за творческата изява на младите.

То е едно логично продължение на интереса на учениците към Русия, предизвикан от посещението и традиционните обучения на наши ученици в ГИРЯ „ А. С. Пушкин”- Москва.

Участниците и гостите на празника бяха приветствани лично от първия секретар на Посолството на Руската Федерация в България, представител на Министерството на образованието и науката на РФ –Роберт Шостаков.

Ученици от Руската гимназия се завърнаха от Москва

Ученици от на гимназията за чужди езици „Васил Левски” се завърнаха от десетдневното обучение в столицата на Руската федерация, съобщи директорката на руската гимназия Весела Иванова. Обучението се е състояло в «Государственный институт русского языка им. А.С. Пушкина ». Групата от тринадесет деца е преминала успешно през всички специализирани лекции. Освен че са придобили нови знания, участниците в обучението са събрали и чудесни впечатления от Москва. Техните учебни занимания са били във времето от 9 до 14 часа. Всеки следобед е имало възможност да бъдат разглеждани забележителностите в града. Сред най – интересните места, посетени от децата, са Третяковската галерия, Музеят на Отечествената война, Дарвиновият музей, Военният музей, Музеят на авиацията и космонавтиката. По време на престоя си, те са успели също да видят зоопарка и да отидат на цирк. Особено ги впечатлили красивите паркови зони, разказаха техни преподавателки.

Учениците, включени в групата са от осми, девети и единадесети клас. По време на обучението, те са имали възможност да усъвършенстват руския си език и да научат повече за руската литература, изкуство и наука. Лекциите им са били водени от изтъкнати специалисти от различни области на знанието. Групата е имала възможност да участва и в конференция, презентираща нов електронен портал.

Татяна Байкушева

Ученици от Гимназия за чужди езици „Васил Левски” – Бургас посетиха Государственньiй институт русского язьiка имени А.С.Пушкина, гр.Москва – Русия – /ГИРЯ/.

За четвърта поредна година в периода 27.05.2015 г. – 07.06.2015 г. група ученици от Гимназия за чужди езици „Васил Левски” – Бургас посетиха Государственньiй институт русского язьiка имени А.С.Пушкина, гр.Москва – Русия – /ГИРЯ/.

Възможността ученици от гимназията да се обучават в реална езикова среда и този път доказа, че това е една успешна традиция и предпочитана форма за прилагане на разнообразни практики за обучение и възпитание. Успешното съчетание на полезно и приятно, на обучение   с разглеждане на забележителности е начин за разнообразяване на учебния процес и възможност за различно и нестандартно опознаване на друга страна.

Темите за обучението бяха съобразени с възрастта и учебния материал на учениците- практически курсове за овладяване на руския език, филми и разкази за различни важни места от историята на града.

Без колебания Москва може да бъде наречена една от най-красивите столици и център на духовната култура на света. Архитектурният й облик се е градил с векове. Днес главният град на Руската федерация няма нищо общо с това, което всички помним от преди години. Темповете, с които този град се променя, могат да бъдат сравнени със скоростта на светлината. Днес  Москва е мегаполис, простиращ се върху повече от 40 км от север на юг и над 30 от изток на запад.

Всеки, решил да се докосне до богатата руска култура, история и изкуство, остава без дъх от красотите на символите и огнищата на културата, които се разкриват пред него

Учениците се запознаха със знакови произведения на велики руски поети, посетиха много забележителности, музеи, природни паркове и места, свързани с културното наследство на Русия, участваха в много и разнообразни дейности, свързани с въвеждането на иновативни практики в обучението по руски език като чужд език. Всички посещения бяха съпроводени с обсъждания и дискусии по темите.

Основателно всички бяха единодушни в мнението си, че прекрасната руска столица расте в крачка с модерния свят, като съумява да запази уникалността си, базирана на вековна история. Забележителностите на Москва са уникални, доказателство за развитието на страната от миналото до днес.

“Този, който не е видял Москва, значи не е видял Русия” – пише през 1765 г. пътешественикът Джакомо Казанова, посетил за първи път страната. И колко много истина има в тези думи на легендарния италианец.

Тази истина и днес важи с пълна сила, дава представа какво е за много хора столицата на Русия. Затова, когато си тръгваха, всички бяха категорични:

„Където и да отидем, искаме пак да се върнем в Москва…”

УЧАСТИЕ НА ГЧЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ВЪВ ФЕСТИВАЛА „ДЪГА НАД МОРЕТО“

На 5.06.2015 г. ГЧЕ „Васил Левски“ участва със свои представители на фестивала „Радуга над морем“.  Очарователната музикална група на г-жа Илияна Мелникова представи две песни на руски език:„Катюша“ и „Мне мама тихо говорила“. Отлично се изявиха индивидуалните рецитатори на руски стихове Росица и Магдалена с ръководител В. Чанева и Сава, Славея и Мари-Никол с ръководител Нина Пазвантова.

МОЛОДЦЫ!

На вниманието на всички зрелостници

НА 16.06.2015 г. ВЪВ ВРЕМЕТО ОТ 07.00 ДО 19.00 ЧАСА ВСЕКИ ЕДИН ОТ ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ СЛЕДВА ДА СЕ ЯВИ ЛИЧНО В УЧИЛИЩЕ, ЗА ДА ПОЛОЖИ ПОДПИС НА ДИПЛОМАТА СИ.
ЕДВА СЛЕД ТОВА ДИПЛОМИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА СЕ СКАНИРАТ.
РАЗДАВАНЕ НА ДИПЛОМИ – НА 19.06.2015 Г.

На вниманието на всички зрелостници

Ден на отворените врати в ГЧЕ „Васил Левски”

12.06.2015 г. – петък, от 10.00 до 16.00 часа, ще бъде ден на отворените врати в ГЧЕ „Васил Левски” Бургас. Ученици и учители ще представят постиженията на гимназията в учебния процес, в извънкласната и извънучилищна дейност. Акцентът ще бъде поставен върху резултатите от проекта по СП Коменски – „Запазване на биоразнообразието – единственият път за нашето оцеляване”, по който училището работи през последните две години в партньорство с още шест държави. Изложба на материалите, изработени по този проект, ще бъде открита в 10.00 часа, а поредица от презентации ще бъде представена от 13.30 часа.

УЧЕНИЦИТЕ ОТ ГЧЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ПОДНЕСОХА ВЕНЕЦ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА А.С.ПУШКИН

Учениците от ГЧЕ “В.Левски“ поднесоха венец пред паметника на А.С. Пушкин и се включиха  в градското тържество послучай  216 години от рождението на  великия руски поет. Гимназистите изнесоха рецитал под ръководството на г-жа Нина Янкова – дългогодишен преподавател по руски език. Руската реч, руската поезия имат своите почитатели  сред възпитаниците на Руската гимназия.

ПО СТЪПАЛАТА НА ПОБЕДАТА

Стъпало по стъпало Гимназия за чужди езици „Васил Левски” e отново победител в лицето на ЕКАТЕРИНА СТАЙКОВА от XI клас.

Екатерина се представи достойно на финалния кръг на Националното състезание по български език и литература – „СТЪПАЛА НА ЗНАНИЕТО”, организирано от МОН, РИО – София-град и Сдружение „ДЕСЕТ КНИГИ”, като спечели максималния брой точки и получи награда лично от проф. Валери Стефанов.

Поздравления, Кате! Желаем ти високи постижения и победи и занапред!