Турнир по плажен футбол

Отборът по футбол на ГЧЕ “Васил Левски” с ръководител В. Давидова по проект “УСПЕХ” участва във футболен турнир между училищата и се класира на 2-ро място.

 

„НЕ на наркотиците в училище”

Учениците от ГЧЕ „Васил Левски” – Анна Иванова, Гергана Георгиева от XI клас, Мирослав Стефанов и Станислав Стоев от IX клас, съпроводени от г-н Димитър Желев – педагогически съветник в гимназията, участваха в младежки форум, проведен в ГПНЕ „Гьоте”, на тема – „НЕ на наркотиците в училище”.
По време на семинара са се провели разнообразни дейности по темата, свързани с превенцията, причините за и последиците от използването на наркотични вещества. Момичета и момчета от различни училища, разделени на групи, са изработили постери по избрана от тях тема. Представителите на Руската гимназия са изрисували и презентирали по интересен и нестандартен начин своя постер на тема – „Защо посягаме към дрогата?” и „Цени живота си! Не изгубвай себе си!”.
Анна, Гергана, Мирослав и Станислав са си тръгнали от там с много нови знания за борбата срещу наркоманията, хубави емоции и нови запознанства.

ПОБЕДИТЕЛИ В НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО РУСКИ ЕЗИК 13-14.03.2015 г.

            На 13 и 14 март 2015 г. в гр. Русе се проведе националната олимпиада по руски език. Гимназията ни бе представена от шестима ученици – Василий Шмыгалев и Мартин Златев от ХII клас, Александра Чухлева от ХI клас, Мария Соловьова от Х клас, Беатрис Бинева от IХ клас и Десислава Проданова от  VIII клас.

Всички те представиха знания и умения за високо владеене на руски език.

Василий Шмыгалев бе отличен като лауреат с най-висок резултат от цяла България – 78 т. или оценка Отличен 6, която му донесе първо място.

Мартин Златев постигна резултат 68 т., съответстващи на оценка Отличен 5.50.

Класирането на тези ученици им дава възможност да кандидатстват с получените оценки в български или в руски висши учебни заведения без конкурсен изпит.

Учениците бяха наградени с грамоти и книги.

Националният проект  „С грижа за всеки ученик”, по който работиха учителите Милена Иванова и Нина Янкова, даде възможност за индивидуална подготовка на част от класираните. Останалите бяха подготвени от учителите по руски език – Даниела Карарусинова, Таня Самоковлиева, Кети Грънчарова и Петя Динева.

Сериозният педагогически труд бе отличен с грамоти и за учителите.

“Албена” на Йовков

Вечната история за най-красивата жена Албена е запленяваща история за стихийната любов и за разрушителната сила  на завистта към красотата и щастието на другите. Това произведение на Йовков олицетворява естетиката му , формулирана като “Красотата ще спаси света”. 

Великолепен актьорски състав от млади хора, майсторска сценография и силно въздействаща музика. 
Спектакълът има номинации “ИКАР” 2015 та за сценография и музика. 

3-ти март

Представителна група ученици от VIII д и IX б клас от нашата гимназия взеха участие в тържествените чествания на 3-ти март – Освобождение на България от османско владичество и Национален празник на Република България, организирани и проведени от Община Бургас.

Нашите ученици присъстваха на тържествения ритуал, извършен на площад  „Атанас Сиреков”, след което поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски – патрон на Гимназията в Приморския парк – Алея на Възрожденците. 

Поздрав

“Албена” на Йордан Йовков

На 11.03.2015 г. в театър “Адриана Будевска” от 19 ч. ще се представи пиесата “Албена” на Йордан Йовков. Цената на билета е 6 лв.

Ден против тормоза в училище – 25 февруари

Учениците от ГЧЕ „В.Левски” – Бургас се включиха в деня против тормоза в училище, изразявайки съпричастността си с тези свои съученици, които са подложени на психологически и физически натиск. Днес повечето ученици дойдоха облечени в розови тениски или блузи.

Предварително бяха запознати с историята на този ден, роден от подкрепата на двама канадски ученици към свой съученик, посрещнат подигравателно в училище заради розовото поло, с което влязъл в клас.  Те изразили своята позиция, като на другия ден след откриването на учебната година през 2007 донесли и раздали на съучениците си 50 розови тениски. Това се случва в Нова Скотия, Канада, а смелите ученици се казват Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Идеята да се противопоставят на тормоза в училище сред учениците бързо се разпространява чрез sms-и , имейли и лични контакти  и се превръща в новина за медиите.

Учениците от ГЧЕ изразиха готовност чрез единната си позиция да се противопоставят на всяка проява на тормоз.

Kампания „Да помогнем на Натали”

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

          Щастливи сме да обявим общата сума, която учениците и учителите от ГЧЕ „Васил Левски” – гр. Бургас събраха в благотворителната кампания „Да помогнем на Натали”. Сумата е в размер на 820 лева и 50 ст., от която 474 лв. и 50 ст. бяха събрани от продажбата на билети за празника на нашата гимназия и 346 лева и 30 ст. – от кутията на Нати.

          На 24.02.2015 г. цялата сума беше преведена по сметка на Натали.

          Пожелаваме операцията и възстановяването й да минат успешно и безпроблемно!

          С теб сме, Нати!

          От родителите на Натали:

          „Благодарим на възпитаниците и учителите от Гимназия за чужди езици „Васил Левски” – Бургас! Вие не само помагате на Натали, вие създавате поколение българи, които са истински ХОРА! Поклон!”

 

Празник на четенето

На 20 февруари в Гимназия за чужди езици – Бургас Празникът на четенето разбуни духовете на четящото братство. В тази инициатива, посветена на патрона на училището – Васил Левски участваха директно над 50 ученици от 8 до 12 клас, организирани от учителите по литература Любов Джунгурова, Нели Захариева, Радка Гешева и Стефка Стаматова. Авторитетно жури с председател г-жа Милка Харизанова, старши експерт в РИО на МОН – Бургас, г-жа  Митрушка Славова – председател на Център за млади таланти към Фондация „Шанс за децата на България”, г-жа Пепа Божкова – издателство „Божич” и г-н Денчо Михов – издателство „ЛибраСкорп”, прецизно оцени презентациите на любими книги под надслов „Книгата, която ме разтърси”, представени от ученици на гимназията.

Интересна връзка между читателското и творческото начало бе представянето на Книгата – сборник от творби на ученици и учители, под редакцията на ученици от Творческия клуб, с ръководител г-жа Радка Гешева.

 Широкият диапазон от интереси и силната пристрастност на съставителите на презентациите към избраната книга  сериозно затрудни журито, за да отличи само трима победители.  Презентациите имаха предвид творби с широк идеен и времеви диапазон – от „Вечери в Антимовския хан”, книгите на Агата Кристи, през нашумелия Емил Конрад до „Малкият принца” на Екзюпери и „Пътеводител на галактическия стопаджия” от Дъглас Адамс. Някои от презентациите бяха на руски език – „Братя Карамазови” от Достоевски и „Брулени хълмове” на Джейн Еър. С първо място с  бе отличена Ралица Бинева от 10 клас заради представената книга – перфектна комбинация от визия, текст и звук.

Силно участие с разтърсваща рецитация на народната песен „Даваш ли даваш, балканджи Йово” предизвика Венислав Емилов от 10 Б клас. Неговата изява бе естествен преход към втория модул на Празника – четене на откъс от любима книга. Тогава се чуха руски народни приказки от  победителите на вътрешния кръг в 9 клас, подготвени от г-жа Лидия Инджова и г-жа Нина Янкова. Английски автори бяха озвучени от половината участници в конкурса за четене на любимо книга, сред които се отличи представявето на Карина Богданова от 8 клас на „Гарванът” от Едгар Алън По и Камен Гуджунов – на „Пътеводител на галактическия стопаджия”.  Фламена Иванова от 12 клас  ни припомни какво е да бъдеш в една книга, от която непрекъснато се учиш да обичаш, и журито и публиката я наградиха с дълги ръкопляскания и  първо място в този модул.

Оригинални разделители за книги с логото на гимназията и с автентични рисунки на ученици на г-жа Нели Захариева, бяха част от празника.

 Атмосферата беше допълнена от постери с 10 –те  най-четени романа, писани от жени, афиши на популярни книги и илюстрации от приказки, създадени от учениците. Модератори на двете части на празника – Радка Желева, Силвена Петрова и Елена Вълканова от 11 клас умело насочваха интереса на публиката, раздаваха късмети с интересни цитати за книгите и четенето от известни писатели, разказваха неизвестни факти от биографиите на големите писатели преди да станат известни. Елена Вълканова с изпълнението на песента „Само ти” внесе колорит в празника.

Издателство „Либра Скорп” награди тези участници, които бяха предпочели да представят българска книга и автор със стихове на Петя Дубарова и с Антология на бургаската проза – Радомира Тамбурова от 8 клас, Алиса Попова от 11 клас.

Центъра за работа с млади таланти към Фондация „Шанс за децата на България” отличи с грамота Фламена Иванова от 12 клас за най-оригинално представяне на „Малкия принц” от Екзюпери.

Издателство „Божич” покани двама участници да получат своите награди директно от книжарницата – Надежда Вълчева от 11клас и Венислав Емилов от 10 клас.

Третият модул на Празника на четенето все още е в процес на довършване, защото включва творческо писане – продължение на сюжет (от презентираните или от прочетените книги), който да претърпи развитие в нова насока, с нови герои. След две седмици ще бъдат предадени завършените творби и ще бъдат отличени най-добрите с публикация в бургаския и в централния литературен печат.

Инициаторите се надяват да превърнат този празник в традиция, като отправят покана към други училища догодина да организират съвместно този Празник на духа.

Любов Джунгурова 

Концерт 20.02.2015 г.

ПОЗДРАВ

Ритуал знаме 19.02.2015 г.

Дигитално Арт Студиo

Участниците в „Дигитално Арт Студио“, създадено по проект „УСПЕХ“, зарадваха учениците от гимназията със своята инициатива по случай 14 февруари – Деня на Свети Валентин.
Те изготвиха 100 оригинални валентинки, всяка със свой уникален дизайн.

Програма